• e-mail: info@konyhavarazs.hu

Blog / Mi is az a konyhai háromszög, amire minden konyhabútor tervezésekor figyelni kell?

A konyhabútorok tervezésekor nagyon fontos - ha nem a legfontosabb dolog -, hogy megfeleljen az elrendezés a konyhai háromszögnek. De mit jelent ez pontosan és honnan ered? Többször írtunk már a konyhai munkaháromszögről, de azt eddig még nem mondtuk el, hogy pontosan honnan ered ez a fogalom és miért annyira fontos.

Még az 1950-es évekből ered a konyhai munkaháromszög meghatározás. Ezt a fogalmat ugyanis akkor hozták a köztudatba a Cornell Egyetem kutatói. Valójában egy térszerkezetet jelent, ami a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely egymáshoz viszonyított elhelyezkedésére utal.

A kutatók rájöttek arra, hogy akkor lesz a leghatékonyabb a konyhai munka, ha a legfőbb konyhai tevékenységeket ebben a háromszögben végezzük. Azaz az előkészítést, a tárolást és a főzést. A meghatározásban azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy az említett pontok közötti összes távolság nem hosszabb hat méternél. Vagyis ha már pár lépésnél többet kell megtennünk, oda a konyhai hatékonyság.

Viszont azt azért érdemes tudni, hogy nem szabályos háromszögben kell kizárólag gondolkodni. Teljesen eltolt is lehet az alakzat. Viszont hat méternél ne kelljen többet sétálni az egyik ponttól a másikig. Az az optimális, ha az egyes pontok közötti távolság nem hosszabb 90 centiméternél.

Miért olyan fontos odafigyelni a konyhai munkaterületek közötti háromszögre?

Mert egyszerűen így ergonomikus. Hiszen ezek a munkaterületek a legfőbb pontjai a konyhának. Igaz, van egy negyedik pont is. Ez a munkalap, a pult. Mivel enélkül nincs konyhai munka, ezért célszerű ezt is a lehető legközelebb elhelyezni az említett háromszöghöz. Talán a legideálisabb, ha a tűzhely és a mosogató közé kerül, így nem lesz zsúfolt a konyha. Kényelmesen tudunk dolgozni. De akkor sincs gond, ha a konyhapult kikerül a háromszögből. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan távol.

Szóval a konyhai munkaháromszögre mindenképpen figyeljen oda, ha új konyhát terveztet. Ne sajnálja az időt az alapos átgondolásra. Egy jól tervezett konyhában ugyanis öröm ténykedni. Míg ellenkező esetben sok idegeskedéssel járhat a sütés-főzés.

Ha szeretnénk, hogy jók legyenek az energiák a konyhában...

Ha azt szeretnénk, hogy a Feng Shuinak is megfeleljen a konyhánk, számos dologra kell odafigyelnünk. Egyebek mellett a színekre és az elrendezésre is.

Öt dolog, amit jó, ha tudunk, mielőtt nekilátunk a konyhabútor tervezésének

Nagyon fontos dolog, hogy legyen elképzelésünk a leendő konyhabútor kinézetéről. De azért ezen kívül van még néhány szempont, ami nagyban befolyásolhatja a választásunkat. Melyek ezek?

Miért kell jól választani munkalapot a konyhabútorhoz?

Akárhogy is nézzük, a konyhabútor legtöbbet használt eleme a munkalap. Ezért nagyon fontos, hogy a kiválasztására áldozzunk megfelelő mennyiségű időt. De ne csak az ellenálló képességet nézzük meg a konyhabútor tervezésekor, a dizájnra is érdemes figyelni. A rosszul választott szín ugyanis boríthatja a bútor harmonikus megjelenését.

Ha így méri le a konyhabútor helyét, sokkal pontosabban kalkulálhat árat

Egy konyhabútor megtervezése az álmodozással kezdődik - a legtöbbeknél. Amikor a vásárlásra kerül a sor, általában van már egy határozott elképzelésünk a konyhabútorról, de ez sajnos kevés.