• ügyfélszolgálat: 06 70 381 9803
  • e-mail: info@konyhavarazs.hu

Blog / Mi is az a konyhai háromszög, amire minden konyhabútor tervezésekor figyelni kell?

A konyhabútorok tervezésekor nagyon fontos - ha nem a legfontosabb dolog -, hogy megfeleljen az elrendezés a konyhai háromszögnek. De mit jelent ez pontosan és honnan ered? Többször írtunk már a konyhai munkaháromszögről, de azt eddig még nem mondtuk el, hogy pontosan honnan ered ez a fogalom és miért annyira fontos.

Még az 1950-es évekből ered a konyhai munkaháromszög meghatározás. Ezt a fogalmat ugyanis akkor hozták a köztudatba a Cornell Egyetem kutatói. Valójában egy térszerkezetet jelent, ami a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely egymáshoz viszonyított elhelyezkedésére utal.

A kutatók rájöttek arra, hogy akkor lesz a leghatékonyabb a konyhai munka, ha a legfőbb konyhai tevékenységeket ebben a háromszögben végezzük. Azaz az előkészítést, a tárolást és a főzést. A meghatározásban azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy az említett pontok közötti összes távolság nem hosszabb hat méternél. Vagyis ha már pár lépésnél többet kell megtennünk, oda a konyhai hatékonyság.

Viszont azt azért érdemes tudni, hogy nem szabályos háromszögben kell kizárólag gondolkodni. Teljesen eltolt is lehet az alakzat. Viszont hat méternél ne kelljen többet sétálni az egyik ponttól a másikig. Az az optimális, ha az egyes pontok közötti távolság nem hosszabb 90 centiméternél.

Miért olyan fontos odafigyelni a konyhai munkaterületek közötti háromszögre?

Mert egyszerűen így ergonomikus. Hiszen ezek a munkaterületek a legfőbb pontjai a konyhának. Igaz, van egy negyedik pont is. Ez a munkalap, a pult. Mivel enélkül nincs konyhai munka, ezért célszerű ezt is a lehető legközelebb elhelyezni az említett háromszöghöz. Talán a legideálisabb, ha a tűzhely és a mosogató közé kerül, így nem lesz zsúfolt a konyha. Kényelmesen tudunk dolgozni. De akkor sincs gond, ha a konyhapult kikerül a háromszögből. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan távol.

Szóval a konyhai munkaháromszögre mindenképpen figyeljen oda, ha új konyhát terveztet. Ne sajnálja az időt az alapos átgondolásra. Egy jól tervezett konyhában ugyanis öröm ténykedni. Míg ellenkező esetben sok idegeskedéssel járhat a sütés-főzés.

Konyhabútor ár - Kalkulálja ki Ön is, mennyibe kerülne az álomkonyhája!

A konyhabútor kiválasztásánál az ár az egyik legmeghatározóbb szempont. De azért ne dőljünk be mindennek, hiszen attól, hogy valami drága, még nem biztos, hogy minőségi is. És fordítva…

Kis méretű a konyhája? - Akkor ezek a konyhabútor tippek biztosan érdeklik majd

Nem mindenkinek lehet óriási konyhája, de ettől még nem kell lemondania arról, hogy trendi legyen a dizájn és praktikus az elrendezés. Egy-két trükkel egy kis helyiségből is szuper konyha varázsolható. Gondoljunk csak a New Yorkban lévő kis otthonokra vagy a Japán metropoliszok mini lakásaira. Gondos tervezéssel nagyon sok kihozható egy kis konyhabútorból is.

Egy akril konyhabútorhoz mit szólna?

Nemrég bemutattuk, hogy melyek lesznek a 2017-es év konyhabútor trendjei. Akkor írtunk arról is, hogy a magasfényű bútorlapok és a letisztult formák, az egyszerű, minimalista megoldások ebben az évben is trendinek számítanak majd. De a dizájn csak egy dolog. A fényes felületnek számos más előnye is van. Nézzük, hogy melyek ezek.

Öt, konyhabútorhoz kapcsolódó praktika, ami Önnek is hasznos lehet

Mutatunk pár olyan kialakításra vonatkozó tippet, ami úgy teszi jóval praktikusabbá a konyhabútort, hogy közben nem lesz drágább a kivitelezés.